Správa a údržba ciest PSK je pripravená na prvý zásah zimnej údržby

27.10.2008 Prešov

Prešov 27. októbra (TASR) - Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pozorne sleduje vývoj počasia a v týchto dňoch má už pripravenú techniku a materiál na prvý zásah zimnej údržby.
\"Každé stredisko v kraji je dnes okamžite schopné vyslať minimálne štyri vozidlá na odstraňovanie následkov zimy, \" uviedol dnes pre TASR Vladimír Kozák z PSK. Dodal, že pokračujú v optimalizácii systému okruhov, ktoré vlani vypracovala Žilinská univerzita s drobnými zmenami. Tie vyplývajú z praktických skúseností z minulého zimného obdobia.
Na výkony počas nadchádzajúcej zimnej sezóny majú strediská Správy a údržby ciest PSK pripravených 113 posypových vozidiel a 339 vodičov. V zálohe je ďalších 27 vozidiel a špeciálnych strojov, medzi ktorými je aj 10 snehových fréz. Ich úlohou bude počas zimných mesiacov zabezpečiť zjazdnosť na 2348 kilometroch (km) ciest II. a III. triedy a 629 km ciest I. triedy.
Vážnym problémom je podľa Kozáka stav techniky vzhľadom na jej vek. V minulom roku zakúpil PSK 12 sypačov z úverových zdrojov Európskej investičnej banky, päť rýpadiel a dva šmykom riadené nakladače, v tomto roku sa nepodarila modernizácia strojového parku v spomínanom rozsahu. \"Kúpili sme iba jeden sypač, čo nezabezpečuje potrebnú reprodukciu strojného vybavenia, \" doplnil Kozák. Výpadky techniky podľa jeho slov spôsobujú predĺženie časových limitov zimnej údržby na jednotlivých okruhoch.
Cestári v Prešovskom kraji momentálne dopĺňajú skládky posypových materiálov tak, aby k blížiacemu sa 1. novembru mali na nich uložených 80 percent posypových materiálov. V praxi to znamená 62.000 ton (t) inertného a 10.500 t chemického materiálu. Celkové náklady spojené s údržbou spomínaných ciest dosiahli vlani spolu 135 miliónov Sk (4.481.179,05 eura). Uvedené náklady sú nižšie oproti priemeru za posledné štyri roky z dôvodu miernejšieho charakteru zimy. Predpokladané náklady na nadchádzajúcu sezónu odhadujú cestári na 150 miliónov Sk (4.979.087,83 eura). O výške skutočných nákladov však rozhodne samotná príroda.
 

Vyberte región